21/3/10

COM S'ADOPTA UN LIQUEN? HOW TO ADOPT A LICHEN?


Us volem explicar com adoptem els líquens per animar-vos a col·laborar amb nosaltres.
Al nostre planeta, s'han descrit al voltant d'unes 20.000 espècies de líquens. A la Península Ibèrica s'han identificat fins la data unes 3.500 espècies.

Aquestes espècies de líquens es divideixen principalment en tres grups:
- líquens epífits- viuen sobre un altre vegetal: troncs i branques d'arbres i arbustos.
- líquens terrícoles - viuen sobre el terra.
- líquens saxícoles - colonitzen les roques.

Nosaltres adoptarem líquens saxícoles, els identificarem i observarem la seva evolució al llarg dels anys. Els líquens saxícoles tenen un creixement molt lent, en algunes espècies, menor a 1mm/any.

Aquest seguiment servirà per a disposar de més informació al voltant de les taxes de creixement i desenvolupament d'espècies de líquens que creixen a les roques.
Aquests estudis ens ajudaran a conèixer les espècies de líquens més freqüents a les zones motiu d'estudi.

Us explicarem el cas concret de líquens adoptats a Collserola, a prop del Centre d'Informació del Parc.


El que necessitem per a adoptar un liquen és un full d'acetat transparent i un retolador permanent. Sobre aquest full, calquem la silueta del liquen que volem adoptar. Ho hem de fer amb molta atenció. En aquest full posarem la data i el nom del liquen i de la persona que fa l'adopció.

També cal fer una foto dels liquens adoptats, i de l'espai on es troben les roques, per a tenir la seva ubicació ben localitzada, per a quan tornem en un futur.

Amb molta precaució, agafarem una mostra del liquen per a la seva identificació.
(La presa de mostres no és destructiva, amb un bisturí de camp es pren una petita mostra per a identificar-ho posteriorment al laboratori)

En algunes ocasions, els líquens que volem adoptar es lluny del terra, a les parets de roca. Aleshores, amb tècniques d'escalada, fem el mateix procés que us hem explicat per a líquens que es troben a peu de terra.

Haviem vist un liquen molt curiós a Savassona, a la Pedra del Sacrifici, i ens feia molta il·lusió adoptar-lo. Aquest liquen es diu Savai, i és un personatge dels contes i aventures de Copa el liquen.


La Savai és un liquen molt especial, te una forma molt rara, en espiral. Com és molt gran, hem necessitat 4 fulls tamany A3 d'acetat, per a poder dibuixar la seva silueta.

Amb molta paciència, es dibuixa tot el contorn del liquen.

Aquí teniu a la Savai de molt a prop, i a la imatge de sota, una macrofotografia, en la que veiem un tal·lus blanquinós, i uns puntets marrons, que són els apotecis, on es troben les espores del liquen.

A la nostra casa, tenim un petit laboratori per a identificar els líquens. Per a poder determinar el gènere i l'espècie d'aquests líquens es necessita una lupa binocular i un microscopi òptic de 1000 augments (1000x).

També necessitem reactius: K (hidròxid potàssic), C (hipoclorit sòdic), I (solució de iode)

Cal intentar agafar petits fragments de mostra, per tal de minimitzar els estralls als tal·lus liquènics. A sobre, una imatge d'un fragment del liquen de Savassona.

Fem una preparació i observem al microscopi. A dalt, una imatge del que veiem a 40x. S'observen cel·lules verdes, que són les algues, i fil·laments translúcids o marronosos dels fongs.

A sobre, una imatge de les algues a 1000x.

A sobre, una imatge a 1000x en la que s'observen els ascocarps i les espores, que ens serviran per a poder identificar aquesta espècie amb l'ajuda de les claus identificació.
Passat un temps, 3 anys aproximadament, tornarem a mesurar els creixements dels líquens, dibuixant amb un altre color de retolador, la nova silueta del tal·lus liquènic, i així, poder observar la seva evolució.


Si voleu adoptar líquens amb nosaltres, envieu-nos un e-mail a:
adoptaunliquen@gmail.com